Tandplak

Hoe ontstaat tandsteen?

 

Speeksel vormt een film op het tand- oppervlak. Deze film bevat verschillende bestanddelen afkomstig van dit speeksel en uit de voeding. Sommige bacteriën kunnen zich vasthechten op deze film en zullen er voor zorgen dat er nog meer bacteriën worden aangetrokken. Al deze bacteriën vormen samen tandplak. Deze aanwezigheid van plak gaat ervoor zorgen dat er een ontsteking ontstaat van het tandvlees (gingivitis genaamd). Door ontsteking en de aanwezigheid van tandplak gaat de aanhechting van de tand aan het tandvlees uiteindelijke verloren (paradontitis), met uitvallen van tanden, abcesvorming en zelfs ontsteking van het kaakbeen tot gevolg. Wanneer tandplak niet wordt verwijderd, zal het verkalken tot tandsteen door de afzetting van calcium. Dieren met tandplak of tandsteen hebben vaak last van een slechte adem of ontstekingen in de mond of zelfs tot in de neus. Tandsteen kan alleen maar mechanisch verwijderd worden.  Daarom is het belangrijk om vooral preventief te gaan werken!

 

Preventie van tandplak

De ontwikkeling van tandplak kan op verschillende manieren vermeden worden!

 

1) POETSEN

Door het poetsen van de tanden verwijdert u de tandplak waardoor er geen tandsteen gevormd wordt. Eens er tandsteen is, kan deze niet meer weggepoetst worden. Hoe moet u de tanden poetsen? Lees dit hier: Tanden poetsen? Doen!

 

2) VOEDING

Droge voeding en grote, harde brokken kunnen ook bijdragen in de preventie van tandsteen. Door het bijten op de brokken wordt de film van tandplak weg geschraapt en is de kans op de vorming van tandsteen kleiner. Verschillende merken bieden korrels aan met een speciale structuur, waardoor de tanden extra gereinigd worden wanneer hier op gekauwd wordt. 

 

3) KAUWSTICKS / KAUWSTRIPS

 

Er bestaan ook kauwsticks met enzymen. Deze enzymen komen vrij bij het kauwen en vangen de mineralen. Er bestaan talrijke kauwsticks voor honden die gebruikt worden om de vorming van tandplak te verhinderen. In onze praktijk gebruiken wij de kauwsticks van Orozyme. Deze zijn hard genoeg om lang op te moeten kauwen en bevatten ook  deze enzymen die reeds gevormd tandplak weker kunnen maken, waardoor dit los kan komen. Ook bieden we kauwstrips aan. Dit zijn platte, langwerpige stukken die makkelijker zijn voor honden met minder tanden of kauwproblemen.  

Kauwstrips en -sticks zijn vooral bruikbaar bij honden. Katten kauwen hier niet graag op. 

 

Detartratie

Eenmaal tandsteen zich gevormd heeft, wordt dit best mechanisch verwijderd door middel van een detartratie. Hierbij wordt het vuil mechanisch verwijderd van de tanden door middel van een ultrasoon apparaat. Na het schoonmaken van de tanden, worden ze gepolijst om terug een glad oppervlak te hebben, om de vorming van nieuw tandsteen zo lang mogelijk te verhinderen. Indien blijkt dat de tand erg is aangetast door het tandsteen of wanneer er een ontsteking is van het steunweefsel van de tand (paradontitis), zal het nodig zijn om de aangetaste tand te trekken. Een detartratie gebeurt steeds onder algemene verdoving.

 

 

Voor vragen kan u steeds bij één van onze dierenartsen terecht!

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022