Tandverzorging

 

Dieren met tandplak of tandsteen hebben vaak last van een slechte adem of ontstekingen in de mond. In sommige gevallen is het nodig om een detartratie uit te voeren. Hierbij wordt het vuil mechanisch verwijderd van de tanden door middel van een ultrasoon apparaat. Na het schoonmaken van de tanden, worden ze gepolijst om terug een glad oppervlak te hebben, om de vorming van nieuw tandsteen zo lang mogelijk te verhinderen. Een detartratie gebeurt steeds onder algemene verdoving.

 

Om te vermijden dat er een detartratie dient te gebeuren, kunnen verschillende preventieve behandelingen toegepast worden. 

 

1) Poetsen

Door het poetsen van de tanden verwijdert u de tandplak waardoor er geen tandsteen gevormd wordt. Eens er tandsteen is, kan deze niet weggepoetst worden. Bij zowel honden als katten kunnen de tanden gepoetst worden. Gebruik hiervoor wel zeker een zachte tandenborstel of vingerborstel specifiek voor honden en katten. Ook de tandpasta moet gemaakt zijn voor honden en katten. Zo moet deze smakelijk en eetbaar zijn. 

 

2) Voeding

Droge voeding en grote, harde brokken kunnen ook bijdragen in de preventie van tandsteen. Door het bijten op de brokken wordt de film tandplak verwijderd en is de kans op tandsteen kleiner. Verschillende merken bieden korrels aan met een speciale structuur, waardoor de tanden extra gereinigd worden wanneer hier op gekauwd wordt. 

 

3) Kauwsticks

Er bestaan talrijke kauwsticks voor honden die gebruikt worden om de vorming van tandplak te verhinderen. In onze praktijk gebruiken wij de kauwsticks van Orozyme. Deze zijn hard genoeg om lang op te moeten kauwen en bevatten ook enzymen die reeds gevormd tandplak weker kunnen maken, waardoor dit los kan komen. Ook bieden we kauwstrips aan. Dit zijn platte, langwerpige stukken die makkelijker zijn voor honden met minder tanden of kauwproblemen. 

 

 

Voor meer informatie kan u steeds terecht bij een dierenarts.

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

Zaventem