Vlooien

Vlooien zijn overal

 

Vaak wordt gedacht dat als een hond of kat niet in contact komt met andere honden of katten, de kans op vlooien heel klein is. Dit is helaas niet waar. Om dit uit te leggen en begrijpen, leggen we u graag de levenscyclus van de vlooien uit. (Copyright GIF: Michael Dryden)

 

Vlooiencyclus

 

Een volwassen vlo kan tot wel 50 eitjes per dag leggen op uw hond of kat. Deze eitjes blijven echter niet in de vacht kleven en vallen tussen de haren door op de grond. Deze eitjes kunnen dus overal terecht komen: in de tuin, in het park, het bos, de honden-weide, op straat, enzovoort. Binnen de 10 dagen zal er uit dit eitje een larve komen. Deze larve zullen een donkere, droge, warme plek zoeken, waar ze zich net zoals een vlinder zal verpoppen. Tapijten, zetels, dekens, houten vloeren vinden ze dus ideaal. In zo’n pop kan een vlo maanden overleven zonder zich te voeden.

Wanneer een hond of kat in de buurt van zo’n pop komt, zal de jonge vlo snel uit de pop kruipen en op de hond of kat springen. Dit alles kan zelfs op enkele seconden al gebeuren. De vlo reageert in de pop namelijk op trillingen, warmte of veranderingen in lichtintensiteit. Na enkele dagen begint deze vlo al eitjes te leggen in de vacht van uw hond of kat.

Heel deze cyclus duur onder ideale omstandigheden ongeveer 1 maand. Overal waar andere honden of katten komen, kan een hond of kat zich dus besmetten met jonge vlooien. Ook katten die niet buiten komen, kunnen zich besmetten omdat u met uw schoenen of kledij vlooieneitjes in huis kan brengen.

 

Heeft mijn huisdier vlooien?

 

U zult de vlooien zelden zien zitten of kruipen. Met behulp van een vlooien- of luizenkam kan u wel nagaan of er geen zwarte, komma-vormige uitwerpselen of volwassen vlooien in de vacht zitten.  De uitwerpselen lijken op sigarettenas in de vacht. Kam vooral over het achterste gedeelte van de rug, de vlooien verkiezen deze plaats namelijk. Twijfelt u of het niet gewoon zand is? Dan kan u deze korrels met een vochtig doekje voorzichtig nat maken. Wordt uw doekje helemaal bruin, dan is dit wellicht van vlooien.

Vlooien zorgen vooral erge jeuk. Daarnaast kunnen ze ook andere parasieten overdragen zoals lintwormen.

 

Vlooienbestrijding

 

Als u de vlooien echt de baas wilt zijn en de cyclus van de vlo wilt doorbreken dient u het hele jaar rond uw huisdier preventief behandelen tegen vlooien.  In de meeste gevallen is dit voldoende. Vlooienproducten zijn beschikbaar in allerlei vormen. Zo bestaan er pipetten (spot-on), tabletten, halsbanden en sprays.

In zeldzame gevallen kan u met een echte vlooienplaag in huis zitten. Naast behandeling van alle honden en katten, kan het zinvol zijn om ook een behandeling van uw huis in te stellen. Best was u dan alle wasbare dekens / tapijten / besmet textiel op minstens 60°C in de wasmachine. Daarnaast is dagelijks stofzuigen van uw huis belangrijk, omdat de vlooien onder invloed van de trillingen zullen ontpoppen en opgezogen worden in de stofzuiger. Er bestaan ook sprays (bvb Indoor X) waarmee uw uw huis kan behandelen tegen de vlooien.

 

 

Teken

Teken zijn overal

 

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Teken komen in het hele land voor, ze zitten in de buurt van bomen, in gras, struiken of tussen dode bladeren. Ze worden actief vanaf ongeveer 7°C.  Door de milde winters van de laatste jaren zijn ze vaak het hele jaar rond actief en dat betekent dat u voortdurend waakzaam moet zijn op tekenbeten bij uw honden of katten.

 

Volwassen teken reageren op warmte van passerende zoogdieren en ‘stappen’ dan over. Ze bijten zich vast in de huid en hebben daarbij een voorkeur voor de kop, oren, nek en poten, maar kunnen ook op de rest van het lichaam voorkomen. Ze zuigen zich vervolgens vol met bloed en als ze verzadigd zijn (meestal na enkele dagen) laten ze zich weer vallen. Sommige tekensoorten kunnen ernstige ziektes overdragen wanneer ze zicht vastzetten in de huid. Daarom is preventie van tekenbeten zeer belangrijk!

 

Heeft mijn huisdier teken?

 

Controleer uw huisdier regelmatig op teken, zeker na een wandeling door bos- of grasachtig gebied. De teken zien er uit als kleine spinnetjes van 1 – 2mm die door de vacht kruipen. Eens ze zich vastbijten, ziet u enkel nog de poten en het achterlijf. Wanneer ze zich volgezogen hebben, zijn ze veel makkelijker terug te vinden.

 

Hoe verwijder ik best een teek?

 

Gebruik voor het verwijderen van een teek steeds een speciale tekentang, - haak of pincet. TREK NOOIT AAN EEN TEEK! Bij het verwijderen mag u géén trekkracht uitoefen, maar dient u ze te verwijderen door een draaiende beweging te maken. Wanneer u de teek zou proberen uit trekken, kan het achterlijf afscheuren en kunnen de poten en de kop in uw dier blijven zitten. Dit kan leiden tot ernstig ontstoken wondes. Gebruik geen alcohol, zeep of olie om de teek te verdoven.

 

Belangrijk is om de teek na het afnemen ook effectief te doden. Wanneer u de teek gewoon in de vuilbak gooit, kan deze hier gewoon uit kruipen en alsnog eitjes leggen. Ga er niet opstaan met uw schoen, want hierdoor kunnen de eieren aan uw schoenen plakken en kan dit bijdragen tot verdere verspreiding van de teken.

 

Tekenbestrijding

 

Het verstandigste is het hele jaar uw huisdier te beschermen tegen teken. Gebruik dan wel  voor elke diersoort het juiste middel.  Er zijn allerlei soorten middelen verkrijgbaar in de vorm van halsbanden, pipetjes, pillen, sprays en poeder. Vaak zijn het combinatiemiddelen die ook effectief zijn tegen andere parasieten. Wat u gebruikt hangt af van uw persoonlijke voorkeur en omstandigheden. Overleg met uw dierenarts wat in uw situatie het meest geschikte middel is.

 

 

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022