Demodex

 

Demodicose is een ontsteking van de huid, die wordt veroorzaakt door een groter dan normaal aantal Demodex mijten

 

Demodex canis is een parasiet die leeft in de haarfollikels en in de afvoergangen van de talgklier of zweetklieren van honden. De parasiet maakt deel uit van de normale huidflora en ze voedt zich met huidcellen, talg en epidermale debris. Ze spendeert haar hele leven op de gastheer en in de meeste gevallen komen ze maar in kleine aantallen voor op de hond. Hierdoor zijn ze bijgevolg moeilijk terug te vinden bij gezonde honden. De levenscyclus bestaat uit 4 stadia: een ei, een 6-potige larve, een 8-potige nymfe en een 8-potige volwassen mijt. De volledige levenscyclus bedraagt 18 tot 35 dagen.

 

Een infectie met Demodex wordt beschreven als gelokaliseerd of gegeneraliseerd. De gelokaliseerde vorm komt het meeste voor en maakt zo’n 90% van de gevallen uit. 

 

Bij gelokaliseerde demodicose zijn er meestal verschillende, kleine, rode, schilferige en vaak donker gekleurde plekken met haarverlies, vooral ter hoogte van het aangezicht (rond de ogen en op de oren) en de voorpoten. 

Typisch zijn er bij het onderzoeken van het haar zelf haarkraagjes (haren die aan elkaar plakken) aanwezig. Jeuk is zeldzaam, en is vooral aanwezig bij secundaire bacteriële huidinfectie, hoewel deze bij de gelokaliseerde vorm zelden voorkomt. Deze vorm komt vooral voor bij hele jonge honden (3–6 maanden) en er is meestal geen behandeling vereist. 

 

De gegeneraliseerde Demodex-infectie wordt onderverdeeld in 2 vormen: de juveniele vorm en de adulte vorm, afhankelijk van de leeftijd waarop de ziekte zich manifesteert. De letsels zijn dezelfde als bij de gelokaliseerde vorm, maar zijn veel ernstiger en kunnen gecompliceerd worden door een bacteriële huidinfectie. Typisch zien we korsten, etterblaasjes, roodheid van de huid,  oedeem en een diepe huidfollikelinfectie. Pijn, jeuk en algemeen ziekte gevoel kunnen aanwezig zijn. In zeer extreme gevallen kan er een bacteriële bloedvergiftiging optreden, die kan leiden tot de dood. 

 

De diagnose kan gesteld worden door een huidafkrabsel te nemen of via een microscopische beoordeling van uitgetrokken haren (trichografie). Om soms tot een definitieve diagnose te komen, is het nemen van een biopsie van de huid noodzakelijk om de parasiet terug te vinden. 

 

Bij de gelokaliseerde demodicose bij jonge honden is er meestal geen behandeling noodzakelijk, omdat de letsels meestal binnen de 6 à 8 weken spontaan wegtrekken. 

 

De behandeling van de gegeneraliseerde demodicose bestaat uit het toedienen van een product dat de mijten doodt, welke u bij de dierenarts kan verkrijgen. Bij de meeste honden met een gegeneraliseerde demodicose is er ook een secundaire bacteriële infectie aanwezig, die kan leiden tot een toename van de jeuk en pijn. Daarom volstaat het soms niet om enkel een mijt-dodend product te gebruiken en moeten honden vaak ook antibiotica krijgen. 

 

Wat de opvolging betreft, worden er liefst om de 2 à 4 weken huidafkrabsels genomen om te controleren op Demodex. Indien er op 4 afkrabsels van aangetaste huiddelen geen  enkel levensstadium terug te vinden is van de parasiet, kan er besloten worden dat de behandeling aanslaat. 

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022