Alopecie

Wat is alopecie?

Alopecie betekent dat een normaal behaarde huid kaal wordt en dit soms via een bepaald patroon (bv symmetrisch, of vooral aan de staartbasis, of 1 poot, ...

 

Hoe komt het dat mijn dier een haaruitval vertoont?

 

Dit kan komen door verschillende onderliggende oorzaken:

 • Aangeboren of erfelijke alopecia: 
  Dit is een naaktheid dat gezien wordt bij het normale dier en is vaak een raseigenschap: bv. Sphinx, Peruaanse naakthond en de Chinese naakthond.
 • Secundaire alopecia:
  Dit is een kaalheid die veroorzaakt wordt door een bijkomende onderliggende aandoening, bv:
  • allergie
  • huidontsteking zoals bij bacteriën, schimmels of parasieten.
   Om deze alopecia te diagnosticeren dienen we te weten of het dier jeuk heeft of niet, waar de jeuk vooral voorkomt en worden er staaltjes genomen van de huid om deze infecties te diagnosticeren. Deze stalen kunnen bv een tapestrip zijn of een afkrabsel.

Deze soort van alopecia moet altijd eerst uitgesloten worden alvorens we een patiënt gaan opwerken voor een endocriene of psychogene alopecia. Bij deze alopecia moet ofwel de allergie of infectie behandeld worden.

 • Endocriene alopecia:
  Deze kaalheid ontstaat door een hormonale aandoening. Onder invloed van deze hormonen kan de vacht wordt geleidelijk dunner worden en dan plots spontaan uitvallen. Vaak uit zich dat in een symmetrische kaalheid in het lendengebied, met soms een donkerdere verkleuring van de huid. Er is geen sprake van jeuk. Hormonale aandoeningen die endocriene alopecia kunnen geven zijn bv hypothyreoïdie (verminderde activiteit van de schildklier), hyperadrenocorticisme of Cushing (overproductie van cortisol), hyperoestrogenisme (overproductie van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogenen) en een tekort aan groeihormoon. Door middel van verdere testen, zoals een bloedonderzoek, kunnen we tot een definitieve diagnose komen en dan ok behandelen.
 • Psychogene alopecia:
  Dit is een soort van alopecia die veroorzaakt wordt door een gedragsstoornis. Vooral katten, zijn erg stressgevoelig en kunnen zichzelf overmatig likken om die stress kwijt te raken. Hierdoor wordt de huid langzaam kaal, bv ter hoogte van de liezen en de buik. Deze alopecia wordt behandeld door de stress bij het dier te verminderen, welk kan zijn door medicatie of veranderingen in de omgeving.
 • Idiopathische alopecia:
  Dit is een kaalheid waarvan we de oorzaak niet echt kennen. Indien de alopecia in geen van de bovenstaande categorieën kan worden ingedeeld, valt de kaalheid in deze categorie.

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022