Huidproblemen? Niet bij mijn hond/kat!

 

Elke hond of kat wordt wel eens in zijn leven getroffen door een probleem met de huid. De typische voorbeelden zijn kleine wondjes, vlooien of teken en allergieën. Allergieën maken ook het grootste deel uit van chronische huidproblemen. 

 

Huidproblemen kunnen echter heel uiteenlopend zijn en soms een uitdaging om te behandelen. Zo zijn sommige huidproblemen multi-factorieel. Dit betekent dat ze van talrijke factoren afhankelijk zijn zoals bvb. de anatomie van uw huisdier, de vachtstructuur, onderliggende genetica, schildklierfunctie, voeding, huisvesting enzovoort. Daarom is het soms niet mogelijk om een huidprobleem met slechts één middel of in slechts één consultatie op te lossen en is opvolging erg belangrijk. 

 

Dierenarts Karlien Vanparys legt zich in onze praktijk toe op de dermatologie en volgt hiervoor een 3 jaar-durende cursus aan de Universiteit van Liverpool (Groot-Brittanië). 

 

Hoe verloopt een dermatologisch onderzoek?

 

Tijdens het eerste consult wordt er samen met de u als eigenaar gekeken welke huidklachten de hond of kat heeft. Deze eerste controle neemt vaak meer tijd in beslag dan een standaard consultatie, omdat er oa. een reeks vragen gesteld wordt om het huidprobleem beter in kaart te brengen. 

 

Na het stellen van de voornaamste vragen ondergaat het dier een klinisch en dermatologisch onderzoek waarbij er verschillende staalnames gebeuren ter hoogte van de huidletsels. Voorbeelden van zo’n staalnames zijn: 

  • een stofmonster (staalname van de losse vacht, schilfers en vuil in de vacht)
  • een afdrukpreparaat (met een glaasje of plakband) 
  • een swab (met een speciaal oorstokje)
  • een biopt (wegname van een stukje huid)

Daarnaast kunnen andere onderzoeken gebeuren zoals bvb. een bloedonderzoek om de orgaanfuncties te controleren of allergieën op te sporen. In sommige gevallen is er medische beeldvorming (echografie/radiografie) nodig. 

 

Na het dermatologisch onderzoek wordt alles met u overlopen en wordt het verder diagnostisch en therapeutisch plan opgesteld. Hierna volgen we graag de patient verder op. Dit kan gebeuren per mail, telefoon of in een controle consult. Gezien allergieën vaak terugkerende problemen zijn, houden we graag nauw contact om uw dier jeukvrij te houden! 

 


Komt u voor een second opinion: neem zeker alle resultaten mee van vorige onderzoeken. Dit kan onnodige kosten vermijden!


Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022