Operatiezalen Kortenberg

In de praktijk te Kortenberg hebben we 2 operatiezalen. Eén voor zogenaamde "vuile" operaties waar de minder steriele ingrepen zoals het reinigen van tanden wordt uitgevoerd en één voor de steriele operaties, zoals operaties in de buikholte, de gewrichten of laparoscopische operaties en endoscopie. In de "vuile" ruimte wordt ook de voorbereiding gedaan van de steriele operaties. Hier worden de dieren in slaap gelegd met behulp van een intraveneuze katheter en worden de dieren indien nodig geschoren en ontsmet. 

 

Beide operatiezalen zijn voorzien van gesofisticeerd materiaal, gebruikt voor de bewaking van de (gas) anesthesie (pulsoximeter, capnografie, EKG). Zo houden we de ademhaling, de zuurstofvoorziening van de rode bloedcellen en de hartfrequentie in de gaten. In de steriele operatiezaal hebben we ook een toestel om honden en katten te kunnen beademen tijdens moeilijke operaties. Dit is onder andere nodig bij chirurgie in de borstholte.  

Naast al deze toestellen voor de bewaking tijdens de verdoving, hebben we een breed gamma aan machines die nodig zijn voor bepaalde ingrepen. Zo staan er toestellen die nodig zijn voor endoscopie en laparoscopie, hebben we elektrische messen die zowel kunnen snijden als dichtbranden. Daarnaast hebben we ook een toestel waarmee gemakkelijk bepaalde structuren kunnen weggebrand en - gesneden kunnen worden (Ligasure). Dit laatste toestel is bijvoorbeeld onmisbaar geworden bij het uitvoeren van laparoscopische ingrepen en het wegnemen van de baarmoeder of de milt. 

 

In de steriele operatiezaal worden de laparoscopische operaties uitgevoerd. Deze worden ook de kijkoperaties genoemd. Bij dergelijke ingrepen, worden er 2 of 3 kleine openingen gemaakt in de buikholte, waarlangs we camera's en instrumenten inbrengen om operaties uit te voeren. Voorbeelden van dergelijke ingrepen zijn de laparoscopische sterilisaties, gastropexieën (vasthechten van de maag ter preventie van maagtorsie) en bioptnames van de lever en/of milt. Daarnaast voeren we ook frequent endoscopische ingrepen uit, waar we met behulp van speciale camera's de inwendige structuren in beeld kunnen brengen. 

 

"Vuile" operatiezaal

Steriele operatiezaal


Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022