Laparoscopie

Daar waar er bij een endoscopie gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke openingen, wordt er bij een laparoscopie chirurgische openingen gemaakt in de buikholte om zo camera's en chirurgische instrumenten in het lichaam (vb. buikholte, borstkas, fistelgang, ...) te brengen.

 

 

Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopie wordt vooral gebruikt om teven te steriliseren. Ten opzichte van de klassieke sterilisatie, is de laparoscopische sterilisatie een meer verfijnde techniek van werken. Via 2 of 3 kleine gaten van 5 of 10mm wordt er via één opening een camera naar binnen gebracht en via de andere opening instrumenten om de eierstokken weg te nemen. Een laparoscopische sterilisatie heeft ten opzichte van een klassieke sterilisatie (open maken van de buikspieren en zo de eierstokken verwijderen) heel wat voordelen:

 

- Kleinere incisies: er worden slechts 2 kleine gaatjes gemaakt ten opzichte van 1 grotere snede, waardoor minder risico op complicaties ter hoogte van de wonde (oa. opengaan van de wonde, buikbreukjes) 

- Minder pijn en sneller herstel na de ingreep

- Betere visualisatie van de inwendige organen tijdens de ingreep, waardoor bvb. bloedingen snel gevisualiseerd kunnen worden

- Minder kans op complicaties zoals bloedingen en infectie

- In de meeste gevallen is er geen kraag of T-shirt nodig na de ingreep om de wonde te beschermen

 

Aan een laparoscopische sterilisatie zijn echter ook twee nadelen verbonden, namelijk:  

- Indien er afwijkingen worden vastgesteld aan de baarmoeder, kan het nodig zijn dat deze naast de eierstokken ook verwijderd moet worden. In dat geval zijn de kleine openingen vaak niet groot genoeg om de baarmoeder te verwijderen en moet de operatiewonde alsnog groter gemaakt worden. Hier wordt dan laparoscopisch assisted de baarmoeder verwijderd. De wonde is hier ook kleiner dan bij een standaard operatie waarbij ook de baarmoeder verwijderd wordt (klassieke ovariohysterectomie). Dit is bij jonge honden echter zelden een probleem en kan uitzonderlijk bij oude honden vastgesteld worden. 

- Tijdens de ingreep wordt de buik met een bepaalde druk opgeblazen met CO2. Dit geeft wat druk op het middenrif, wat de ademhaling kan bemoeilijken. Daarom zal een laparoscopische sterilisatie steeds gebeuren met volledige bewaking van de patiënt met allerlei controlesystemen en kan er indien nodig gebruikt worden van beademing door onze ademhalingssystemen. Omdat wij werken met zeer lage drukken (6 - 7mmHg) ondervinden we hier weinig hinder van. 

 

Andere ingrepen

Naast het steriliseren van uw hond, kunnen we met laparoscopie ook andere ingrepen uitvoeren zoals:

 

- Gastropexie (vasthechten van de maag ter preventie van een maagtorsie) zonder dat de buik helemaal open gemaakt moet worden. 

- Biopten nemen van bvb. de lever of de milt

 

- Niet-ingedaalde testikels wegnemen bij Cryptorchidie

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022