Algemene chirurgie

Bij Dierenartsenpraktijk Akuut kan u terecht voor alle algemene chirurgie.  Dit wordt ook wel de eerstelijns chirurgie genoemd. Hiermee bedoelen we alle chirurgische ingrepen die uw dierenarts kan uitvoeren, zonder dat daar meer geavanceerd materiaal/apparatuur of opleiding voor nodig is. Een groot deel hiervan is de preventieve chirurgie, nl. castratie en sterilisatie van honden / katten / konijnen / ratten / fretten / cavia's / schapen / geiten / paarden / varkens.

Andere voorbeelden hiervan zijn: detartratie (wegnemen van kalk op tanden), wegname van (kleine) huidgezwellen, sluiten van wondes, enzovoort. 

 

Castratie

In theorie bedoelt met castratie het wegnemen van de gonaden. De gonaden zijn de geslachtsorganen (eierstokken/teelballen). Het wegnemen van deze gonaden zorgt er voor dat deze dieren zich niet meer kunnen voortplanten en maakt hen dus steriel (=sterilisatie). Theoretisch bekeken is een castratie een vorm van een sterilisatie. In de volksmond gebruikt men de benaming 'castratie' echter meestal voor het wegnemen van de teelballen bij een mannelijk dier. Gemakkelijkheidshalve zullen we dit ook hier op deze manier gebruiken. 

 

Castratie konijn

Voor we aan een castratie beginnen, wordt er altijd eerst ge-controleerd of het wel effectief om een mannetje gaat. Mannelijke konijnen hebben nl. 2 teelballen die in een apart zakje zitten en een penis. Bij volwassen konijnen is dit heel duidelijk, maar bij jonge konijnen is het niets steeds gemakkelijk om het geslacht te bepalen. Tijdens deze controle worden alvast pijnstillers gegeven voor de operatie.  

Het konijn wordt via een intraveneuze injectie in de achterpoot in slaap gedaan en de zone waar geopereerd zal worden, wordt gereinigd en ontsmet. 

Er wordt een incisie gemaakt in de huid voor de teelballen (1 wonde) of op de teelballen zelf (2 wondes). Daarna worden de teelballen vrij geprepareerd (open castratie), afgebonden en verwijderd. De onderliggende lagen en de huid wordt dan gesloten.  Het sluiten van de huid kan ofwel intradermaal (draadjes zitten onderhuids) of afzonderlijk (draadjes op de huid) gebeuren. 


Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022