Dilatorische cardiomyopathie

Dilatorische cardiomyopathie

 

Dilatorische cardiomyopathie (DCM) is een ziekte van de hartspier, waarbij de spiervezels kracht verliezen met verminderde contractie van de kamers tot gevolg. Het is een ziekte die voornamelijk bij grote hondenrassen gezien worden. Zo zijn vooral Dobermann Pinchers, Ierse Wolfshonden, Duitse Doggen, Bordeaux Doggen, Labrador Retrievers en Golden Retrievers gevoelig voor het ontwikkelen van de ziekte.

 

Een genetische afwijking ter hoogte van de genen voor de spiervezels ligt aan de basis van DCM. De aandoening wordt echter ook gezien bij honden die bepaalde voedingstekorten hebben (taurine), graanvrije voeding krijgen of bij honden met ernstige hartritmestoornissen.

 

Het grote probleem bij DCM is de verminderde spierkracht in de kamers om bloed weg te pompen. Dit kan enerzijds leiden tot het onvoldoende wegpompen van bloed in het lichaam met zwakte en flauwvallen tot gevolg. Anderzijds krijgt het hart het bloed niet goed meer uit de longen getrokken, wat kan leiden tot lekkage van vocht in de longen. Dit laatste kent men als hartfalen van de linkerzijde van het hart. Het gebeurt soms dat de rechterzijde faalt. Dit uit zich vaak als opstapeling van vocht in de buik. Een groot aantal patiënten met deze ziekte heeft ook problemen met hartrimestoornissen, door ernstig uitrekken van de kamers en boezems.

 

Omdat deze complexe ziekte door een slechte hartspierfunctie wordt veroorzaakt, is er geen operatie mogelijk om van deze ziekte te genezen. Er is wel medicatie die de hartspier beter helpt samen te trekken waardoor symptomen uitgesteld kunnen worden. 

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

Zaventem