Restrictieve cardiomyopathie

Restrictieve cardiomyopathie of RCM is de 2de meest voorkomende hartaandoening die we zien bij katten. Wij zien deze ziekte vooral bij de Sphynx en de Europese Korthaar. RCM word gekenmerkt door een stijvere hartspier in de kamers. De spier kan nog goed samentrekken, maar omdat deze stijver is (door de vorming van littekenweefsel), is het moeilijker om deze te ontspannen. Hierdoor worden de boezems erg groot, omdat deze tegen een stijve spier moeten duwen. Uiteindelijk gaat de druk in de boezems te hoog worden en hebben deze katten te maken met hartfalen. De exacte oorzaak van deze ziekte is nog niet gekend.

 

Door het verloop van de ziekte, wordt de diagnose meestal pas in een vrij laat stadium gemaakt. In de beginstadia vertonen de katten met RCM géén symptomen en zijn er meestal ook geen afwijkingen te vinden op het klinisch onderzoek. Het enige wat dan gehoord kan worden is een heel zacht bijgeruisje of de aanwezigheid van een extra harttoon. Het kan dus zeker zijn dat uw kat deze ziekte heeft, maar dat dit in de begin-stadia niet opgemerkt wordt.

 

In de meeste gevallen ontwikkelt deze ziekte zich traag en komen de symptomen geleidelijk aan op. Zo zien we klachten van linker hartfalen zoals een moeilijke ademhaling door de aanwezigheid van vocht in de longen. Ook kunnen deze katten rechter hartfalen ontwikkelen, wat zich uit als vochtopstapeling in de buik of de borstkas. Dit laatste geeft ook een bemoeilijkte ademhaling.

 

De enige manier op de diagnose te stellen van deze ziekte is door middel van een echografie van het hart. Tijdens zo’n echocardiografie geeft RCM een typisch beeld. We zien dan heel grote boezems met een verder normaal uitziend hart. De kamers kunnen het bloed nog op een normale manier wegpompen uit het hart via de aorta en de longslagader, maar de boezems krijgen met heel veel moeite de kamers gevuld. Met behulp van speciale technieken kunnen we de snelheden van het bloed in het hart, alsook de beweging van de spiercellen volgen om zo tot de diagnose van RCM te komen. In sommige gevallen gaat deze aandoening gepaard met hartritmestoornissen en moeten deze ook behandeld worden. In tegenstelling tot hypertrofische cardiomyopathie, hebben patiënten met RCM een hartspier met een normale dikte

 

Omdat de exacte oorzaak van deze ziekte niet gekend is, is er geen preventieve behandeling mogelijk. Eens de katten problemen ontwikkelen zoals bvb hartfalen, zal er medicatie opgestart worden. Door het subtiele verloop van de ziekte, wordt de diagnose meestal in een laat stadium gesteld. Dit zorgt er voor dat de prognose meestal niet goed is bij het stellen van de diagnose. De katten krijgen dan nog een behandeling tegen vochtopstapeling en soms tegen het vormen van bloedklonters. Genezen is echter helaas niet mogelijk.

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022