Hypertrofische Cardiomyopathie

Hypertrofische cardiomyopathie of HCM is veruit de meest voorkomende hartaandoening bij katten. Het is een aandoening van de hartspier, waarbij deze ongecontroleerd dikker begint te worden. Dit zorgt er voor dat het hart zich moeilijker kan vullen met bloed, waardoor de boezems meer moeite moeten doen om bloed in de kamers geduwd te krijgen. Dit tot een verhoogde druk in de boezems, wat op zijn beurt kan leiden tot hartfalen, hartritmestoornissen en de vorming van bloedklonters. Vaak gaat deze ziekte gepaard met plotse sterfte zonder voorafgaande klachten. (Copyright afbeelding: Cornell University of Veterinary Medicine)

HCM is een ziekte van jonge dieren. Typisch uit deze ziekte zich bij een leeftijd van 2 tot 4 jaar. Vooral katers hebben hier op jongere leeftijd last van, in vergelijking met kattinnen. Het is een ziekte die bij verschillende rassen is beschreven, zoals de Maine Coon, Britse Korthaar, Noorse Boskatten, enzovoort. Maar het is vooral de gewone Europese Korthaar die het meeste met deze ziekte te maken heeft. Aan de oorzaak liggen genetische defecten in verschillende genen die te maken hebben met de hartspier.

 

HCM blijft een moeilijke ziekte om vast te stellen bij dieren die geen symptomen vertonen. Typische zaken die we kunnen vaststellen bij katten die deze ziekte hebben, maar nog geen klachten vertonen zijn: aanwezigheid van een bijgeruis, extra harttonen en hartritmestoornissen. Wanneer we één van deze zaken vinden, zal er aangeraden worden om een echografie van het hart te laten doen. Ook wanneer katten zich presenteren met plotse moeilijke ademhaling, flauwvallen of verlamming van de achterpoten, zal een echocardiografie aangeraden worden.

 

Een ernstige complicatie van HCM is de ontwikkeling van een thrombo-embolie. Dit betekent dat een bloedklonter die zich in het hart ontwikkeld heeft, los komt en zich doorheen het bloedvatenstelsel verplaatst. Uiteindelijk komt deze klonter vast te zitten en is er op deze plaats geen doorstroming van bloed meer mogelijk. Het gebeurt vaak dat deze klonter zich vast zet in de splitsing van de aorta, vlak voor het bekken. Hierdoor krijgen de achterste poten geen bloed meer. Dit is een uiterst pijnlijke complicatie van HCM en er zal in de meeste gevallen gesproken worden over euthanasie. 

Met behulp van echografie kan de verdikte hartspier in beeld gebracht worden. In principe is de dikte van de hartspier steeds kleiner dan 6mm wanneer deze zich ontspant. De hartspier kan op verschillende manieren verdikt zijn. Zo kan de spier volledig te dik zijn, maar kunnen ook slechts enkele zones te dik zijn. Tijdens de echografie gaan we de volledige hartspier bekijken om na te gaan of bepaalde delen verdikt zijn. Daarnaast zien we vaak vergrootte boezems en kunnen er  soms bloedklonters vastgesteld worden. Om de functie van de kamers na te kijken worden talrijke methodes toegepast met de echografie om de ergheid van de ziekte te kunnen vaststellen. In het onderstaande filmpjes, is de blauwe straal het bloed dat door de HCM in de verkeerde richting stroomt. 

Dit is een dwarse doorsnede doorheen de linker kamer, waarbij we een snel kloppend hart zien met een verdikking van de wand van de linker kamer. 

Hier zien we een dubbele opname. Links zonder kleur, rechts met kleur. Tijdens systole (samentrekken van het hart), zien we een blauwe straal van bloed in de linker boezem. Dit wordt veroorzaakt door een abnormale beweging van de mitralisklep. 

Ter hoogte van de pijl zien we het bovenste klepblad een vreemde kromming omhoog maken. Dit is de oorzaak van de lekkage tijdens het samentrekken van de hartspier. 


 

Er bestaan verschillende genetische testen voor HCM bij bepaalde rassen (Maine Coon en Ragdoll). Deze testen zijn echter niet sluitend en soms gebeurt het dat katten negatief zijn voor deze testen, maar toch HCM ontwikkelen, of dat dieren die positief testen voor de genetische afwijkingen geen HCM ontwikkelen.

 

Helaas is er voor HCM geen definitieve behandeling mogelijk. De therapie bestaat vooral uit een medicamenteuze behandeling van de symptomen. Vochtafdrijvers, medicatie voor de bloeddruk te regelen en medicatie tegen het vormen van bloedklonters en ritmestoornissen vormen de basis van de behandeling.

 

Wanneer HCM wordt vastgesteld wordt bij oudere dieren, is dit vaak niet het gevolg meer van een genetische aandoening. Vaak zien we oudere dieren met een verhoogde bloeddruk of met een overactieve schildklier (hyperthyroidie). Door deze ziektes kan de dikte van de hartspier ook toenemen. De behandeling hiervan richt zich vooral op de behandeling van de bloeddruk of de schildklier. Hierdoor zal de verdikking vaak deels wegtrekken. 

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022