Veruit de meest voorkomende hartaandoening bij katten is hypertrofische cardiomyopathie (HCM). HCM is een aandoening waarbij de hartspier dikker begint te worden, zonder dat het lichaam hier nood aan heeft. Dit zorgt voor een slechte vulling van het hart en kan bij sommige patiënten leiden tot hartfalen of andere complicaties. Het is een aandoening die we vooral bij jonge katten tussen 2 en 7 jaar zien. Vooral katers lijken hier last van te hebben.
Een minder gekende, maar ook frequent voorkomende hartaandoening is de restrictieve cardiomyopathie (RCM). Hierbij is de hartspier veel stijver en kan deze slecht ontspannen, wat uiteindelijk kan leiden tot hartfalen. Vaak hebben deze dieren geen klachten of slechts een licht bijgeruis op hun harten wordt de ziekte pas vastgesteld, wanneer ze reeds last hebben van hartfalen. Deze ziekte zien we vooral bij katten van middelbare leeftijd.
Bij de jonge katten zien we soms een aangeboren afwijking, waarbij er een opening is tussen de linker en de rechter kamer. Zo'n ventrikel septumdefect geeft zelden klachten, maar wordt best via een echografie van het hart opgevolgd.
Klik op de link naar de desbetreffende aandoening om er meer over te weten te komen!