Navigatie kat

 

Veruit de meest voorkomende hartaandoening bij katten is hypertrofische cardiomyopathie (HCM). HCM is een aandoening waarbij de hartspier dikker begint te worden, zonder dat het lichaam hier nood aan heeft. Dit zorgt voor een slechte vulling van het hart en kan bij sommige patiënten leiden tot hartfalen of andere complicaties. Het is een aandoening die we vooral bij jonge katten tussen 2 en 7 jaar zien.  Vooral katers lijken hier last van te hebben. 

 

Een minder gekende, maar ook frequent voorkomende hartaandoening is de restrictieve cardiomyopathie (RCM). Hierbij is de hartspier veel stijver en kan deze slecht ontspannen, wat uiteindelijk kan leiden tot hartfalen. Vaak hebben deze dieren geen klachten of slechts een licht bijgeruis op hun harten wordt de ziekte pas vastgesteld, wanneer ze reeds last hebben van hartfalen. Deze ziekte zien we vooral bij katten van middelbare leeftijd. 

 

Bij de jonge katten zien we soms een aangeboren afwijking, waarbij er een opening is tussen de linker en de rechter kamer. Zo'n ventrikel septumdefect geeft zelden klachten, maar wordt best via een echografie van het hart opgevolgd. 

 

Klik op de link naar de desbetreffende aandoening om er meer over te weten te komen! 

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022