Subaortastenose (SAS)

De aorta is de grootste slagader in ons lichaam. Hij verlaat het hart aan de linkerzijde en zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed overal in ons lichaam terecht komt. Soms zien we bij jonge dieren van grote rassen (bvb Retrievers, Duitse Herder, Galgo, …) een aangeboren vernauwing (= stenose) van de uitgang van het linker hart, vlak onder de aortaklep. Dit wordt een subaortastenose genoemd. Door deze vernauwing moet het hart meer moeite doen om bloed weg te pompen. Er ontstaat een bijgeruis op het hart, waarbij de sterkte van het geruis afhankelijk is van de ergheid van de vernauwing. Dit is ook het geval bij een pulmonalisstenose, waardoor we geen diagnose kunnen stellen door alleen maar te luisteren naar het hart.

 

Subaortastenose wordt opgedeeld in 3 graden waarbij graad 1 de lichtste vorm is en graad 3 de ergste. In de meeste gevallen is de aanwezigheid van een licht bijgeruis bij een jonge hond de enige klacht en hebben ze hier geen last van. Wanneer de stenose erg is, kunnen de honden last hebben van een hoge hartfrequentie (tachycardie) en uitputting van de linkerzijde van het hart, want uiteindelijk tot hartfalen zou kunnen leiden.  Deze dieren moeten dan vaak medicatie nemen om de hartfrequentie te laten verminderen.

 

Door te gaan ausculteren naar het hart, de leeftijd en het ras kan er een sterk vermoeden zijn van een SAS. Om de definitieve diagnose te stellen, dient er een echografie van het hart te gebeuren. Met behulp van echografie kan de vernauwing opgespoord worden, alsook de ergheid bepaald worden. Daarnaast kunnen we nagaan of er al sprake is van uitputting van het linker hart.

 


Hier ziet u de uitgang van de linkerzijde van het hart, met een beperkte vernauwing van de doorgang, net onder de aortaklep (web-achtige structuur in het midden). 

Door gebruik te maken van de kleuren-doppler techniek, zien we net boven de aorta een rode verkleuring van de bloedstroom, wat wijst op een hogere snelheid van bloed ter hoogte van de stenose. Deze hond heeft al een ergere vernauwing onder de aorta en heeft hierdoor ook een verdikking van de hartspier. Ook heeft deze hond een klein beetje lekkage van de aortaklep (kleine rode vlammetje helemaal rechts). 


De behandeling gebeurt voornamelijk medicamenteus en richt zich vooral tot het afnemen van de hartfrequentie (beta blockers). Momenteel zijn chirurgische behandelingen (bvb oprekken met een ballonnetje) weinig succesvol. Gelukkig komen erge stenoses weinig voor.

 

In zeldzame gevallen is er echt een vernauwing van de aortaklep zélf of zit er net voorbij de aortaklep een vernauwing. Het gebeurt heel zelden dat een subaortastenose voorkomt, in combinatie met andere aangeboren hartafwijkingen.

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022