Pulmonalisstenose (PS)

Aan de rechterzijde van het hart hebben we de rechterboezem die het zuurstofarme bloed ontvangt. Dit bloed valt in de rechter kamer en na elektrische prikkeling zal deze kamer samentrekken en het zuurstofarme bloed in de longen pompen via de longslagader(s). Bij jonge dieren wordt er soms een vernauwing van deze longslagader vastgesteld. Dit wordt een pulmonalisstenose (PS) genoemd.

Door deze vernauwing moet de rechter kamer meer moeite doen om bloed in de longen geduwd te krijgen. Hierdoor kan de rechterkamer in sommige gevallen overbelast geraken. Meestal geeft een PS weinig klachten, omdat de vernauwing beperkt is. In sommige gevallen is er een erge vernauwing en kunnen deze honden problemen hebben met het voorzien van bloed in de longen. Hierdoor kan benauwdheid en flauwvallen optreden. (Copyright afbeelding: CVCA Vets)

Meestal is een PS een alleenstaand probleem. Er bestaan ook ernstige aangeboren hartafwijkingen waar een PS deel van uitmaakt (Tetralogie van Fallot).

 

Tijdens een klinisch onderzoek kan een zacht tot erg luid bijgeruis vastgesteld worden, meestal aan de linkerzijde van de borstkas, diep in de oksel. In sommige gevallen hebben deze honden last van een snel kloppend hart (tachycardie). Door middel van auscultatie is het meestal onmogelijk een onderscheid te maken tussen een PS en een aortastenose (vernauwing van de aorta).

 

Met behulp van radiografie kan er al een inschatting gemaakt worden van de ergheid van de vernauwing, in die zin dat een sterk vergroot rechter hart een goede indicatie is van een ernstig klepprobleem. De enige manier om echt een definitieve diagnose te stellen is door middel van een echocardiografie. Met echografie kunnen we de vernauwing in beeld brengen, de snelheid meten van het bloed dat door de vernauwing schiet en secundaire verandering aan de hartspier vaststellen. We kunnen ook nagaan of er bijkomende aangeboren afwijkingen aanwezig zijn. 

 

Op deze beelden zien we een doorsnede van de longslagader. Het linker beeld is zonder het gebruik van kleuren. Het rechter beeld is met kleurendoppler. Op het rechter beeld zien we een erg kleurrijke jet van bloed naar beneden, wat op turbulentie wijst en een rode straal omhoog, wat wijst op lekkage van de longslagader.

Op dit beeld zien we ook een erg turbulente jet doorheen de longslagader op een (oblique) beeld doorheen de hartbasis. 


Hier zien we de afwijkende kleppen van de longslagader. Normaal horen dit 2 duidelijke, dunne draadjes te zien. Bij deze hond zijn dit erg nauwe, knobbelige klepbladen. 

Hier zien we een snelheidsmeting van bloed doorheen de longslagader. In de rechter kolom kunnen we zien dat deze snelheid ver voorbij de 4m/s komt. Normaal dient deze waarde steeds onder de 2m/s zijn. Dit is dus een erge PS. 


De behandeling is afhankelijk van de graad van pulmonalisstenose. Deze kan gaan van licht tot erg. In de meeste gevallen is er geen specifieke behandeling nodig, omdat de stenose weing problemen geeft. Soms wordt er medicatie gegeven om de hartfrequentie te doen verminderen (beta blokkers), dit om de stress op de hartspier te verminderen. In uitzonderlijke gevallen bij heel erge stenoses kan het nodig zijn om een ballondilatatie uit te voeren. Hier wordt een speciale katheter in de klep van de longslagader gebracht en wordt deze klep door middel van een (snijdend) ballonnetje opgerokken. Hierdoor wordt de opening van deze klep groter gemaakt. Gelukkig zijn dergelijke ingrepen héél zelden nodig.

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022