Persisterende ductus arteriosus

Een persisterende ductus arteriosus of PDA is één van de de meest voorkomende aangeboren hartaandoeningen bij honden. Wanneer puppies in de baarmoeder aan het groeien zijn, zorgt de ductus arteriosus er voor dat er niet te veel bloed naar de longen stroomt. In de vruchtzak moet het bloed namelijk niet via de longen stromen om zuurstof te voorzien, omdat de placenta hier voor zorgt. De ductus arteriosus is op dat moment een verbinding tussen de aorta en de longslagaderNa de geboorte gaat een pup zijn longen voor de eerste keer open trekken en moet er veel bloed naar de longen stromen. Op dit moment zullen spiervezels er voor zorgen dat deze ductus arteriosus wordt gesloten, waardoor al het bloed in de longslagader door de longen gepompt wordt. In sommige gevallen zal deze ductus arteriosus niet of slechts gedeeltelijk sluiten, waardoor deze verbinding tussen aorta en longslagader blijft bestaan en dus aanwezig blijft. Hierdoor zal omwille van het drukverschil tussen beide grote bloedvaten continu bloed stromen van de aorta in de longslagader. Dit zal snel zorgen voor een te groot bloedvolume in de longen en uiteindelijk ook in het linker hart. De linkerzijde van het hart geraakt dan overbelast en dit kan bij erge PDA’s al op jonge leeftijd zorgen voor hartfalen. (Copyright beelden: Stanford Children's Health)


PDA’s worden frequenter gezien bij teefjes dan bij reuen. Het zijn voornamelijk de kleine hondenrassen die gevoelig zijn zoals de Poedel, Dwerg-kees, Malteser, Sheltie, Yorkshire Terrriër, Keeshond, Bichon Frisé en de Cocker Spaniël, maar de ziekte wordt ook soms vastgesteld bij grotere honden.

 

De klachten van honden met een PDA zijn variabel en kan gaan van geen symptomen tot erge inspanningsintolerantie. Op een klinisch onderzoek kan uw dierenarts een krachtige femorale pols voelen. Typisch voor een PDA is de aanwezigheid van een continu bijgeruis onder de linker oksel. Soms is dit bijgeruis zelfs te voelen als een trilling onder de huid.

 

De diagnose van een PDA wordt gesteld met echocardiografie. Tijdens een echo wordt meestal opgemerkt dat de linkerzijde van het hart ernstig vergroot is. Door het gebruik van kleuren kan een erge turbulentie in de longslagader vastgesteld worden en soms is de PDA duidelijk in beeld te brengen. Een PDA geeft een typisch stroomprofiel waarbij het bloed continu blijft stromen doorheen de PDA.

 

 

 

 

Op dit links parasternaal craniaal transversaal beeld is de PDA mooi te zien. Met behulp van de kleuren-Doppler techniek kan de abnormale continue bloedvloei mooi in beeld gebracht worden (de rode kleur is abnormaal). 

Indien er een grote opening is tussen de aorta en de longslagader, loopt er permanent te veel bloed naar de linkerzijde van het hart. Dit resulteert in een sterk vergrootte linker voorkamer en kamer (hier te zien op een rechts parasternaal longitudinaal vierkamer beeld). 


 

Een definitieve medicamenteuze behandeling van een PDA is er niet. Medicatie kan enkel gebruikt worden om de symptomen van linker hartfalen tegen te gaan, maar helpt slechts tijdelijk. Een PDA heeft echt een chirurgische behandeling nodig waarbij de verbinding tussen de aorta en de longslagader wordt opgezocht en gesloten. Liefst gebeurt dit zo snel mogelijk na het stellen van een diagnose. Dit kan ofwel door het open maken van de borstkas en het chirurgisch sluiten van het bloedvat. Ofwel kan dit door middel van een Amplatz occluder die via een slagader naar de aorta wordt gebracht om rechtsreeks in de PDA te plaatsen. Dit kleine tuigje zal de doorstroming blokkeren en het bloed terug in een normale richting laten stromen.

 

Heeft u vragen over deze aandoening of heeft u zelf een pup met deze ziekte en wenst u meer informatie over de chirurgische behandeling? Stuur ons een mailtje (info@akuut.be) of bel ons (02/751.62.60) en vraag naar dierenarts Gregory Van den Noortgate. Werd er reeds elders een echocardiografie uitgevoerd? Dan vragen wij u om ons zeker een verslag van de vorige echo mee te sturen. Voor een correcte planning van de ingreep én ook om de ergheid en dringendheid van de PDA te bepalen, zal er echter steeds een nieuw echocardiografisch onderzoek uitgevoerd worden om een zo optimaal mogelijk behandelplan te kunnen bepalen. 

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022