Myxomateuze Mitralisklepdegeneratie (MMD)

Myxomateuse mitralisklep degeneratie (MMD) is de meest voorkomende hartaandoening bij honden. 50% van alle hartpatiënten hebben MMD. Zoals de naam het zegt, is MMD een aandoening van de mitralisklep. Dit is de klep die beide kamers aan de linkerzijde van het hart van elkaar scheidt. Wanneer het hart samen trekt om bloed weg te pompen, moet deze klep gesloten blijven.

Degeneratie betekent dat dit een aandoening is van oudere dieren, omdat het een vorm van slijtage is op deze klep die toeneemt met de ouderdom. Myxomateus is de wetenschappelijke benaming van de knobbelige verdikkingen op deze klepbladen. Door deze knobbels kan de klep niet volledig meer afsluiten, waardoor bloed terug vloeit naar de linker boezem door lekkage. Samengevat is MMD dus een ouderdoms-ziekte van de mitralisklep waarbij de klepbladen knobbelig worden en slecht functioneren.

 

Omdat MMD een ziekte is die geleidelijk aan erger wordt, wordt deze aandoening onderverdeeld aan de hand van een letterscore (stages), onderverdeeld met een cijfer: 


Stage A: risicoras, geen afwijkingen aan de klep

Stage B: er zijn afwijkingen aan de klep, maar geen symptomen.

- B1: er zijn verdikte klepbladen, zonder vergroting van de linker boezem

- B2: er zijn verdikte klepbladen mét vergroting van de linker boezem

Stage C: er zijn verdikte kleppen, veel kleplekkage en de linker kamer en boezem zijn vergroot. De hond vertoont symptomen van congestief hartfalen of heeft symptomen gehad

- C1: Momenteel geen symptomen, gestabiliseerd hartfalen

- C2: Momenteel matig hartfalen

- C3: Momenteel ernstig hartfalen

Stage D: de hond verkeert in levensgevaar en er moeten extra levensreddende middelen gebruikt worden om overlijden te voorkomen

 

Stage A gaat over honden zonder enige waarneembare aandoening, maar zijn honden van bepaalde risicorassen. Ze hebben dus een verhoogd risico op het ontwikkelen van MMD. In theorie gaat dit over alle kleine honden met een volwassen gewicht onder 10 kg. In onze praktijk zien we vooral de Cavalier King Charles Spaniël, de Yorkshire Terriër, Jack Russel Terriër, Shih-Tzu’s en Lhasa Apso’s. Stages A en B hebben geen klachten. De honden in stage B vertonen echter wel afwijkingen op echografie. C en D zijn voorbehouden aan honden die tekenen van hartfalen vertonen of voor diegenen die dit hebben gehad, maar onder controle zijn.

 

 De diagnose van MMD wordt voornamelijk gesteld door middel van een echografie van het hart, waarbij de verschillende kamers en kleppen in beeld worden gebracht. Ook kunnen de hartkleppen mooi in beeld gebracht worden. Daarnaast is een echotoestel in staat om kleplekkage met behulp van kleuren in beeld te brengen en kunnen we de drukken in de verschillende kamers en boezems berekenen. Naast echografie is het soms nodig dat er radiografieën worden genomen van de borstholte (bvb. bij hartfalen) of kan een elektrocardiografie nodig zijn om hartrime-stoornissen op te sporen. Hieronder ziet u verschillende beelden die door middel van echografie bekomen werden. 

Hier  ziet u vooral de linkerboezem rechts en de linkerkamer links. Merk op dat de klep tussen beide kamers dik en knobbelig is. 

Hier ziet u een blauwe straal van bloed naar rechtsboven schieten. Dit is de lekkage die hoorbaar is met de stethoscoop. 

Dit beeld geeft de snelheid van het bloed weer dat in de verkeerde richting stroomt. Bij een gezonde hond mag er geen bloed omlaag stromen. 


De medicamenteuze behandeling van MMD dient vooral om de symptomen van hartfalen uit te stellen en te beperken. Omdat MMD een ziekte is die na verloop van tijd erger wordt, is het soms nodig om al in een vroeg stadium medicatie op te starten. De meest gebruikte medicamenten zijn producten die zorgen voor een betere werking van de hartspier en vochtafdrijvers. Voorlopig is een operatie van deze hartklep in België niet mogelijk. In Frankrijk, Groot-Brittanië en Italië zijn er klinieken waar dit eventueel geopereerd kan worden door middel van openhartchirurgie. De prijs van dergelijke operaties schommelen momenteel rond de 20.000 à 30.000 euro. 

 

Een zeldzame complicatie van MMD is het afscheuren van één van de draadjes die de verdikte klepbladen op hun plaats houden. Wanneer deze scheuren, kan het gebeuren dat het klepblad ongecontroleerd beweegt, waardoor er plots een duidelijke lekkage (en dus bijgeruis) is. Hierdoor kan het zijn dat honden plots een sterk bijgeruis hebben zonder dat dit eerder werd opgemerkt. Het is moeilijk te voorspellen of deze scheur voor erge problemen zal zorgen zonder echografie. 

Dit is een vertraagd filmpje van het hart van een hond waarbij een draadje is doorgescheurd. De tip van de mitralisklep is dik en buigt naar rechts wanneer het hart samen trekt. 


Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022