Dilatorische cardiomyopathie

Dilatorische cardiomyopathie (DCM) is een genetische ziekte van de hartspier, waarbij de spiervezels in de hartspier kracht verliezen. Hierdoor zullen de kamers minder krachtig samentrekken, wat kan leiden tot hartfalen. 

 

DCM is een ziekte die voornamelijk bij grote hondenrassen gezien worden. Zo zijn vooral Dobermann Pinchers, Ierse Wolfshonden, Duitse Doggen, Bordeaux Doggen, Labrador Retrievers en Golden Retrievers gevoelig voor DCM. Het komt vooral voor bij honden van middelbare leeftijd (4 - 8 jaar), maar soms zien we ook jongeren of oudere honden met DCM. 

 

DCM is in de meeste gevallen een genetische aandoening, veroorzaakt door een genetische afwijking ter hoogte van de genen voor de spiervezels. Het exacte mechanisme van de ziekte is nog niet gekend bij de hond. De aandoening wordt echter ook gezien bij honden die bepaalde voedingstekorten hebben (taurine), graanvrije voeding krijgen of bij honden met ernstige hartritmestoornissen. Ook kan DCM een eindstadium zijn van een ernstige hartziekte die niet tijdig werd opgemerkt of worden andere ziektes gelinkt aan DCM  zoals schildklierproblemen. 

 

Het grote probleem bij DCM is het verlies aan spierkracht in de kamers om bloed weg te pompen. Dit kan enerzijds leiden tot het onvoldoende wegpompen van bloed in het lichaam, met zwakte en flauwvallen tot gevolg. Anderzijds krijgt het hart het bloed niet goed meer uit de longen of buik getrokken, wat kan leiden congestie (opstapeling) van vocht in de longen of de buik. Dit laatste kent men als hartfalen. Een groot aantal patiënten met deze ziekte heeft ook problemen met hartritmestoornissen. Deze ritmestoornissen kunnen een gevolg zijn van de DCM door het uitrekken van de spiervezels en het ontstaan van nieuwe elektrische prikkels in het hart. Deze ritmestoornissen kunnen echter ook de oorzaak zijn van DCM. Het gebeurt echter vaak dat er géén symptomen te zien zijn bij honden met DCM en een aanzienlijk deel (ongeveer 30%) van deze patiënten sterft plots zonder voorafgaande klachten. 

 

Tijdens een klinisch onderzoek kunnen soms subtiele signalen vastgesteld worden. Typisch zijn: zwakke pols aan de achterpoten, blekere slijmvliezen, zacht bijgeruis, onregelmatig hartritme. Met een bloedonderzoek kunnen verhoogde waarden in bvb. NTpro-BNP en de nierwaarden vastgesteld worden. Wanneer een radiografie wordt genomen van de borstkas, kan er gezien worden dat de hartschaduw sterk vergroot is.

 

De enige manier om echter een definitieve diagnose te stellen is met behulp van echocardiografie. DCM geeft een typisch beeld op echografie. We zien dan een groot hart met grote kamers en boezems. De hartspier lijkt nauwelijks samen te trekken en vaak is er lekkage ter hoogte van de mitralis- en tricuspidalisklep. Vaak zien we een onregelmatig hartritme, wat we zien als een onregelmatige contractie van de hartspier. 

 

Een chirurgische behandeling van DCM is niet mogelijk. Bij mensen zou een harttransplantatie een optie zijn, maar bij honden bestaat deze mogelijkheid niet. De behandeling is vooral met behulp van medicatie die de contractiekracht van de hartspier verbetert, vocht afdrijft of ritmestoornissen behandeld.

 

DCM heeft een lange preklinische fase. Dit betekent dat de ziekte lange tijd aanwezig kan zijn zonder dat deze symptomen geeft. Deze fase kan soms jaren duren. Dit betekent dus dat sommige honden jaren met de ziekte rondlopen zonder dat ze er last van hebben. Wordt DCM vastgesteld bij uw hond in deze preklinische fase, dan zal er aangeraden worden om medicatie op te starten die deze fase kan verlengen. Op die manier kan het optreden van symptomen worden uitgesteld. 

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022