Ademhaling tellen bij een hond met een hartaandoening

  

Er is een groot verschil tussen een hond met een hartaandoening en een hond met hartfalen. Een hartaandoening betekent dat je hond eender welke hartziekte heeft.  Dit kan gaan van zeer mild tot heel erg. Hartfalen betekent dat het hart niet meer in staat is om het bloed weg te trekken uit de longen (of het perifeer bloedvatenstelsel) of dat het hart onvoldoende bloed kan wegpompen om voldoende zuurstof te voorzien in het lichaam. Het eerste geeft dan vocht op de longen of andere plaatsen (congestie van bloed), het laatste geeft bewustzijnsverlies / flauwvallen. Ook de symptomen van hartfalen kunnen sterk variëren in ergheid. Niet elke hartaandoening geeft aanleiding tot hartfalen. 

 

Er zijn meerdere diagnostische technieken om na te gaan of een hond vocht begint op te stapelen in de longen zoals radiografie en echografie, maar er is één methode die nog veel belangrijker is en welke je thuis regelmatig kan controleren zonder speciale apparatuur. Je kan namelijk de snelheid waarmee je hond ademt, tellen wanneer deze slaapt. 

 

Een gezonde hond zal tijdens zijn slaap rustig ademen, wat betekent dat dit minder dan 32 keer per minuut gebeurt. Een hond met hartfalen zal meer moeite hebben om rustig te blijven ademen in zijn slaap en gaat meer dan 32 keer per minuut ademen. Wordt er een hartaandoening vastgesteld bij uw hond die mogelijks aanleiding kan geven tot hartfalen, raden we aan om op regelmatige basis (1x per week) de ademhaling te tellen.  

 

U kan dit thuis heel gemakkelijk nagaan door iedere ademhalingscyclus te tellen gedurende één minuut. Let hierbij zeker op dat uw hond ook effectief slaapt. U telt dan best enkel de momenten waarbij de borstkas omhoog gaat of wanneer deze omlaag gaat. Beiden tellen, zal een verdubbeling geven van de frequentie en u onnodig ongerust maken.  

Om deze test te kunnen doen, heeft u enkel een klok of horloge nodig. Er bestaan ook enkele applicaties voor de smartphone om dit nog gemakkelijker te maken en om uw gegevens ook bij te houden om een overzicht te krijgen van uw metingen. Een voorbeeld hiervan is de app van Ceva: de Cardalis Dog Heart Monitoring app. Deze is te vinden voor zowel  iPhone als Android. Deze kan in het Nederlands ingesteld worden. 

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022