Cardiologisch onderzoek

Wie?

 

Voor een algemeen onderzoek van uw hond of kat kan u steeds bij al onze dierenartsen terecht. Ieder van hen verdiept zich in een specifiek veld binnen de diergeneeskunde. Dierenarts Gregory Van den Noortgate is de dierenarts die zich bij Dierenartsenpraktijk Akuut vooral met de diagnostiek en de behandeling van de hart- en longproblemen bezig houdt. Zo volgt hij jaarlijks bijscholingen in het buitenland en is hij momenteel bezig met het behalen van een Masterdiploma in de Cardiologie aan de Universiteit van Luxemburg. Ook is hij bezig met een klinische studie bij katten, waarbij hij de anatomie van de linker kamer onderzoekt bij katten met aandoeningen van de hartspier. 

Wat?

 

Het hart kan op verschillende manieren onderzocht worden. Allereerst is er het lichamelijk onderzoek, waarbij het dier zonder specialistische apparatuur onderzoek wordt. Tijdens dit klinisch onderzoek wordt er voornamelijk aandacht besteedt aan de beoordeling van de slijmvliezen, de femorale pols (hartslag die voelbaar is in de liezen), de hart- en longgeluiden, het ritme van het hart en een goede buikpalpatie. De manier waarop een patiënt ademt geeft ons ook belangrijke informatie over de locatie van het probleem. 

 

Naast het lichamelijk onderzoek, wordt er ook gebruik gemaakt van specialistische apparatuur om hart- en longpatiënten verder te kunnen onderzoeken:

 

Echocardiografie: 

 

Een echografisch onderzoek van het hart (= echocardiografie) is dé belangrijkste beeldvormingstechniek om hartpatiënten mee te kunnen onderzoeken. 

Dit krachtig toestel kan de verschillende anatomische structuren van het hart in beeld brengen. Zo kunnen we de kamers en boezems goed zien, alsook de 4 verschillende hartkleppen met hun klepbladen en draadjes waarmee ze vast worden gehouden. Speciale software zorgt er dan weer voor dat we de bloedstromen in het hart in beeld kunnen brengen (kleuren Doppler). Ook de snelheid waarmee het bloed wordt weg gepompt (spectrale Doppler) en waarmee de hartspier beweegt (Tissue Doppler), kunnen we meten. Dit alles levert heel veel informatie over de werking van de verschillende kleppen, de sterkte van de hartspier om tot een correcte diagnose te komen. Tijdens een echografie ligt uw dier op een verhoogde tafel en worden er 3 klemmetjes aan de poten gehangen. Hij/zij zal ook steeds een beetje geschoren worden in de oksels om contact tussen de sonde en de huid te optimaliseren. Voor de echocardiografie maken we gebruik van een Vivid T8 van General Electronics, een toestal dat specifiek werd ontworpen voor echografie van het hart en de buikorganen bij honden en katten. 

 

Radiografie: 

Een röntgen toestel is een machine waarmee we dwars door het lichaam kunnen kijken. Door het verschil in hardheid van de verschillende structuren in het lichaam, kunnen we zo de grootte en vorm van vele organen in beeld brengen. Voor hartpatiënten wordt het vooral gebruikt om de grootte van het hart te kunnen meten, tekenen van hartfalen (vocht op de longen) te zien en om andere longziektes uit te sluiten. Voor dieren met longaandoeningen of dieren die hoesten is de techniek van radiografie onmisbaar.

 

 

Elektrocardiografie: 

Met behulp van geleidende (zachte) klemmetjes en kabels kan een elektrocardiograaf de elektrische signalen die in het hart worden opgewekt, in beeld brengen. Dit toestel wordt vooral gebruikt om hartritmestoornissen vast te stellen. Er wordt vooral gekeken naar het soort van hartritme en naar de groottes van de verschillende complexen. Deze kunnen te hoog, te laag, te breed of te kort zijn. 

 

 

Bloedonderzoek:

In het bloed kunnen we ook veel te weten komen over het hart. Zo kunnen verschillende standaard parameters (bvb hematocriet, nierwaarden, …) afwijkend zijn. Daarnaast zijn er specifieke parameters voor hartziektes (NT-proBNP, troponine I) die ons informatie kunnen geven over de ergheid van bepaalde ziektes. Ook zijn er genetische testen die voor sommige rassen beschikbaar om genetische afwijkingen op te sporen in bepaalde families.

 

 

Waarom?

 

Er zijn meerdere redenen waarom een volledig onderzoek van het hart nodig kan zijn. Hieronder een klein overzicht:

 

- Bijgeruis vastgesteld op klinisch onderzoek

- Flauwvallen (syncopes)

- Hoesten

- Moeilijke ademhaling

- Zwakte

- Koorts

- Hartritmestoornissen

- Vochtopstapeling in buik/onderhuid

- ...

 

Waar?

 

Een volledig onderzoek van het hart gaat doorgaans door in onze praktijk te Kortenberg. Hier beschikken we over alle nodige apparatuur. In onze praktijk te Zaventem kunnen ook radiografieën genomen worden, alsook een echografie van de buik.

 

Wanneer?

 

Een volledig hartonderzoek incl. echocardiografie is mogelijk op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Indien u wordt doorverwezen door uw dierenarts, raden wij u aan om de nodige documentatie mee te brengen (bloedresultaten, verwijsbrief). Het werkt het prettigst als u steeds met 2 personen kan komen wanneer u komt voor een hartonderzoek. Op die manier kunnen 2 vertrouwde gezichten de hond of kat vasthouden, dit zorgt zo voor minder stress.

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!


Kortenberg

 

Leuvensesteenweg 469

3070 Kortenberg

02/751.62.60

0475/581.563

Zaventem

 

Grote Daalstraat 30

1930 Zaventem

02/7210610

 

Leuven

 

Ijzermolenstraat 6

3001 Leuven

Opening: voorjaar 2022