VACCINATIE TEGEN RABIËS NIET MEER VERPLICHT IN BELGIË

 

 

 

België is sinds 2001 officieel vrij van hondsdolheid. Bovendien is de situatie in de buurlanden gesaneerd.

Daarom zal vanaf 1 maart 2016 de vaccinatie tegen rabiës niet meer verplicht zijn, terwijl dat nog het geval was voor honden ten zuiden van Samber en Maas en op alle campings in België.

 

 

 

 

Willy Borsus, federaal minister van Landbouw, belast met Dierengezondheid, heeft besloten om de verplichte vaccinatie te schrappen voor gezelschapsdieren die ten zuiden van Samber en Maas en op campings verblijven. Het gaat om een verplichting die sinds 1967 van kracht was. Destijds was hondsdolheid endemisch in onze regio, met name bij vossen, en vormde het een reëel gevaar voor de mens en voor gedomesticeerde zoogdieren.

 

Rekening houdend met de gunstige sanitaire situatie, na advies van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV en op voorstel van de FOD Volksgezondheid, heeft minister Borsus besloten om deze verplichting af te schaffen.

 

De minister herinnert er echter met aandrang aan dat de vaccinatie van honden, katten en fretten die buiten de Belgische grenzen reizen of die in België toekomen vanuit het buitenland altijd vooraf gevaccineerd moeten worden tegen hondsdolheid. Dit is van toepassing voor zowel het transport van geïmporteerde dieren als voor de dieren die met hun baasje naar het buitenland gaan.

 

In sommige Europese landen en buiten Europa is hondsdolheid immers nog steeds aanwezig, waardoor de vaccinatie verplicht blijft om de herintroductie te vermijden van de ziekte in België. Zij is omkaderd door een Europese wetgeving.

 

 

Ter herinnering, hondsdolheid is een potentieel dodelijk ziekte die wordt overgedragen via het speeksel van een besmet dier en kan verschillende zoogdieren en de mens treffen. Voor de mens is de ziekte in alle gevallen dodelijk vanaf het moment waarop de symptomen zichtbaar worden.

 

Aarzel niet om onze dierenartsen hierover aan te spreken indien u nog vragen heeft!

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Li Kyriakou (vrijdag, 01 december 2017 17:41)

  Beste,

  Wanneer men een hond vanuit Nederland naar België reist is dan een vaccinatie wel of niet verplicht?

  Wat betreft honden die uit het buitenland komen waar zij in land van herkomst een vaccinatie hebben gehad en al jaren in Nederland verblijven moeten deze dan opnieuw gevaccineerd worden?

  Hopend op een voorspoedig antwoord,
  Li Kyriakou

 • #2

  David Haelterman (vrijdag, 01 december 2017 23:46)

  Beste,

  Honden die de grens overgaan moeten minstens 21dagen voordien gevaccineerd worden tegen rabies. De meeste vaccins zijn dan 3 jaar geldig. Indien binnen deze termijn herhaalt dan blijft hij doorlopend geldig. Indien hij verlopen is dan moet je terug de 3weken wachten vooraleer je de grens over kan...

  Laat gerust weten als er iets onduidelijk is.

  Mvg,
  David

 • #3

  s (vrijdag, 20 juli 2018 23:23)

  Wat een onduidelijke tekst?
  In het begin van het stuk staat dat er niet meer geent hoeft te worden.
  En daaronder staat dat er wel geent moet worden?

 • #4

  Rachel (zaterdag, 11 augustus 2018 13:56)

  Hallo, ik woon in Frankrijk en kom regelmatig voor een weekje naar België om familie en vrienden te bezoeken en neem dan mijn hond mee (1 jaar oud). In Frankrijk is een vaccinatie (voor hond) tegen hondsdolheid 3 jaar geldig. Ik vind nergens informatie of dit in België hetzelfde is. Elk jaar inenten of elke 3 jaar? Groetjes

Volg ons op Facebook


Mijndieren.eu


MAAK RECHTSTREEKS EEN AFSPRAAK IN ONZE AGENDA!

Via de website mijndieren.eu kan je rechtstreeks afspraken inplannen in onze agenda, bij uw dierenarts naar keuze. Ook medicatie en voeding kan eenvoudig bijbesteld worden. Daarnaast heb je ook beperkte toegang tot uw dossier. Je kan de gegevens van uw huisdieren aanvullen, een foto toevoegen, ...

Heb je van ons nog geen uitnodiging gehad om uw profiel aan te maken?

Stuur ons dan een mailtje!

 

 


Laat ons gerust weten als u interesse heeft in:

 • Puppy-avond
 • Kitten-avond
 • Senior-avond voor honden en katten
 • EHBO bij dieren

Routebeschrijving